4603 wiadomości w 465 wątkach,- wysłane przez 481 użytkowników - Najnowszy użytkownik: uslugi.name

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Religia  (Przeczytany 5990 razy)
Dagroth
Użytkownik
**

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #45 : Październik 12, 2008, 02:30:35 »

Kiedyś nazwałbym siebie libertynem, jednak teraz chyba dojrzałem. Język Czuję się ateistą, mimo, że zazdroszczę wierzącym tego, że potrafią wierzyć, ja jednak nie mam na to... siły? czasu? ochoty? Nie wiem. Jestem ateistą, chyba wystarczy.

Maruda.
Vitani
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #46 : Październik 25, 2008, 09:19:18 »

Ja, jak pewna część tutaj, też rzuciłam wiarę po bierzmowaniu. nie przemawia do mnie Biblia a tym bardziej nauka Kościoła. Jednakże, mam dość nieliberalnych pod tym względem rodziców, no właściwie to mamę Język mimo, że wie, iż nie wierzę, cały czas ma cichą nadzieję, że się nawrócę. miałam czasem chęci spróbowania poszukania innej religii, która do mnie przemówi, interesował mnie buddyzm... jednakże to było tylko na poziomie mojego zainteresowania, nie miałabym tylu chęci i ochoty, by się zgłębiać w kolejną religię.
ateistka, jednym słowem.
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 09:19:55 wysłane przez Vitani » Zapisane

loskamillos
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #47 : Listopad 10, 2008, 07:40:32 »

Od jakiś 2 lat jestem ateistą. Doszedłem do wniosku, że żaden Bóg nie jest mi do życia potrzebny. Uważam, że ludzie wytworzyli sobie jakąś postać mistyczną, nadprzyrodzoną, tylko po to aby w razie jakiś problemów móc do kogo się "wyżalić" i prosić go o łaskę.
Pomimo tego, iż jestem ateistą, uczestniczę w szkole na lekcje religii tylko dlatego, że mamy bardzo życiowego księdza, z którym poruszamy trudne dla nas tematy, np. aborcja, eutanazja itd. Oczywiście fragmenty typu: "Bo Bóg tak powiedział" pomijam :usmiech: , aczkolwiek muszę przyznać, że podczas tych lekcji wyrobiłem swoje poglądy na różne tematy.
Btw. ksiądz popiera PiS :klotnia: i ja jako zwolennik PO, na każdej lekcji mam z nim starcia :oczko:

Dagroth
Użytkownik
**

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #48 : Listopad 10, 2008, 10:16:37 »

Cytat: 'loskamillos' pid='3907' dateline='1226342432'

Od jakiś 2 lat jestem ateistą. Doszedłem do wniosku, że żaden Bóg nie jest mi do życia potrzebny. Uważam, że ludzie wytworzyli sobie jakąś postać mistyczną, nadprzyrodzoną, tylko po to aby w razie jakiś problemów móc do kogo się "wyżalić" i prosić go o łaskę.

"Gdyby nie było Boga, należałoby go wymyślić" za panem Wolterem. Uśmiech

Szczerze powiedziawszy, zastanawia mnie fakt, że część z was podciąga do wyznawania wiary chodzenie na religię do szkoły. To aż takie ważne? Pamiętam, w szkole zdarzało mi się uczestniczyć w tychże lekcjach, z własnej woli, mimo mojego dość agresywnego stosunku do spraw wiary, jednak wcale jedno z drugiem się dla mnie nie wiązało. Może dlatego, że moi księża nie byli nawiedzonymi katechetami, tylko osobami, które zwracały się bardziej ku etyce? Może.

@Vitani, chwała ci za to, że nie zagłębiłaś się w religię, która polega na cierpieniu. Mrugnięcie

Maruda.
Razielogus
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #49 : Grudzień 09, 2008, 06:31:47 »

Jestem ateistą, uważam że większość nakazów i zasad kościoła to debilizm chociaż nie wszystkie, doceniam rolę kościoła np w obaleniu komunizmu ale czasy się zmieniły, a kościół nadal tkwi w tym samym miejscu nakazując ludziom jak żyć strasząc piekłem i potępieniem, nie wspominając o tym że instytucja ta co raz bardziej staje się upolityczniona i sama sobie przeczy za sprawą ludzi takich jak Rydzyk.

rathnait
Użytkownik
**

Reputacja +0/-0

« Odpowiedz #50 : Marzec 07, 2009, 05:46:31 »

uwielbiam postawę, którą prezentuje moja poprzedniczka. jestem 
większość nakazów i zasad kościoła to debilizm

może warto poczytać co nieco na temat autentycznych założeń religii katolickiej i przede wszystkim na temat założeń innych religii...

a czy ktoś z tu piszących ma coś wspólnego z New Age?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: