|
lilithin
|
 |
« : Czerwiec 13, 2008, 11:07:14 » |
|
Dopiero niedawno zajrzałam w te rejony, i przyznam, że żałuję, iż tak późno, bo Anathema szybko stała się moim ulubionym zespołem  Dlatego wszystkich zorientowanych w temacie proszę, aby polecili mi coś od siebie - jakie znacie jeszcze dobre zespoły doom metalowe oprócz My Dying Bride i Paradise Lost? Czy znacie jakieś dobre kapele "made in Poland"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slania
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2008, 08:44:56 » |
|
z doomowych to Solitude Aeternus mi się przypomina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
self made
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2008, 04:17:08 » |
|
Hym... Katatonia? chyba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emilczak
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2008, 02:21:43 » |
|
jedna i jedyna piosenka "For My Fallen Angel" zespoly My Dying Bride, to moja jedyna wiedza na temat doomu xD normalnie siara.
|
|
|
|
|
|
"Rock is not a fuckin' image, it's a way of life." - by myself 
|
|
|
Valyness
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2008, 04:07:19 » |
|
Wczesna Katatonia tworzyła doom metal. Zespół jest jednym z pionierów gatunku, więc możesz coś ciekawego wyłapać. :) Po za tym nic więcej polecić nie mogę, bo to raczej nie moje klimaty. (Piosenka "Wealth" jest genialna! :>)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GreenWoman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2008, 02:17:28 » |
|
ja polecam zespoły o listopadowych nazwach: novembers doom i novembre. 'the pale haunt departure' tego pierwszego to naprawdę świetna płyta, bardzo polecam. poza tym chyba mozna wspomniec o swallow the sun. z polskich ostatnio poznałam neolithic, mnie niezbyt przypadło do gustu, ale może komuś się spodoba 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 02:21:26 wysłane przez GreenWoman »
|
|
|
|
|
Exanimis
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2008, 06:51:35 » |
|
Ja osobiście jestem fanką starej Katatonii. Brave Murder Day i Dance Of December Souls to razem z Turn Loose The Swans MDB klasyka gatunku. Dobre grupy to także Shape Of Despair, Amorphis - Tales From The Thousand Lakes (ich jedyna doomowa płyta, która była bardziej wynikiem błądzenia i poszukiwaniem własnego gatunku, ale jednak niezła:]), Deinonychus, October Tide (projekt Katatonii:>), Ahab (to funeral doom), Esoteric (a w szczególności ich ostatnia płyta), Moonspell, Nortt (to też fd), My Shameful (fd), Medebor (a to już nasza ojczyzna, niby pitu pitu, ale narzekać nie można;)), Abyssmal Sorrow (fd), ostatnia płyta Funeral - From These Wounds (bardzo dobra), Mourning Beloveth (w szczególności ostatni album, bo wcześniejsze takie na 2x), Slumber, Rapture Doom:Vs (coś bardziej melodyjnego) i wiele innych... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luna
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2008, 11:35:19 » |
|
właśnie tak się zastanawiałam nad tym Moonspell'em. uwielbiam parę ich kawałków, naprawdę świetne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Exanimis
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2008, 12:03:12 » |
|
właśnie tak się zastanawiałam nad tym Moonspell'em. uwielbiam parę ich kawałków, naprawdę świetne.
Tak, dobra kapela, ale wokalista akcent ma przekoszmarny. Jak słucham ich na słuchawkach, to wszystkie językowe niedociągnięcia są tak wyraźne, że nie mogę tego znieść. Ogólne wrażenie ok:) Najbardziej lubie Irreligious, bo jest w niej więcej doomu niż gotyku i Antidote za melodyjność.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2008, 12:03:44 wysłane przez Exanimis »
|
|
|
|
|
fuManchu
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2008, 07:31:55 » |
|
a ja polecam acid kinga:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish
Nowy użytkownik
Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2008, 08:53:23 » |
|
Katatonia uber alles !
Ale też My Dying Bride , Anathema , trochę Paradise Lost
Lubię też czasem posłuchac tworu zwanego gothic doom metalem , czyli na ten przykład Draconian lub - z polskich Cemetery of Scream. Funeral doom to dla mnie narazie rejony nieodkryte ale powoli to się zmienia .
|
|
|
|
|
|
fish
|
|
|
przeliteraturyzowana
Użytkownik

Reputacja +0/-0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 26, 2008, 07:44:31 » |
|
jak dla mnie wczesna Anathema, Katatonia, My Dying Bridge i mój ulubiony Novembers Doom. Wszystkie płyty Novembers Doom są świetne, choć 'Amid It's Hallowed Mirth' nie bardzo przypadła mi do gustu. Najnowsza 'The Novella Reservoir' i 'The Pale Haunt Departure' wymiatają, reszta też jest świetna.
|
|
|
|
|
|
'I to co nas bardzo boli, żyje w nas najbardziej' last.fm
|
|
|
|