TEORIA
Cold wave (ang. zimna fala) - nurt muzyki rockowej wyrastający z estetyki punk rocka, zrodzony pod koniec lat 70. XX wieku w Wielkiej Brytanii. Opierał się na wyeksponowanym rytmicznym brzmieniu perkusji i basu wspomaganymi mrocznymi partiami gitary, rzadziej instrumentów klawiszowych, czy saksofonu. Niepokojące i często nihilistyczne teksty zespołów zimnofalowych traktowały głównie o przemijaniu, kruchości ludzkiej egzystencji, czy daremności ludzkich poczynań. Posępnej muzyce i tekstom towarzyszył specyficzny image wykonawców, charakteryzujący się ciemnym ubiorem, bladymi makijażami i nastroszonymi, potarganymi włosami.
Za prekursorów gatunku uchodzą takie formacje jak:
- Joy Division,
- Killing Joke,
- Siouxsie & the Banshees,
- Bauhaus (zapoczątkował rock gotycki, jedną z form ewolucyjnych coldwave)
,
- Section 25.Najważniejszym jednak reprezentantem cold wave należy uznać formację Roberta Smitha -
The Cure, jeden z najpopularniejszych zespołów lat 80/90.
Zimna fala cieszyła się szczególną popularnością w Polsce. Był to jeden z najczęściej reprezentowanych nurtów na Festiwalu Muzyków Rockowych
w Jarocinie. Połowa lat 80. to czas aktywności następujących polskich grup spod znaku cold wave:
- Variete,
- Made in Poland,
- 1984,
- Ivo Partizan,
- Enklawa Ełk,
- Bruno Wątpliwy,
- Joanna Makabresku,
- Madameoraz mniej znanych zespołów, które nigdy nie wydały płyt:
- Fort BS,
- Hiena,
- Deszcz,
- Closer,
- Pancerne Rowery,
- Kosmetyki Ms Pinki,
jednak zapisały się znacząco w historii polskiej muzyki, wywierając wpływ na twórczość obecnie grających zespołów gotyckich i doom metalowych.
/wikipedia.pl
Poza tym, spotkałam się na necie [last.fm i darkplanet.pl] z określaniem jako zimnofalowe następujących formacji:
- Siekiera,
- Trisomie 21,
- Republika,
- Wieże Fabryk,
- The Danse Society,
- Clair Obscur,
- Little Nemo,
- Black & Shadows,
- Kas Product,
- Pink Turns Blue,
- One Million Bulgarians,
- Asylum Party,
- Aurora,
- Charles De Goal,
- Dust Heaven,
- Ziyo,
- X-Mal Deutschland,
- Babel 17,
- Baroque Bordello,
- Blitzkrieg,
- Exit,
- Cytadela,
- And Also The Trees.co znacie z tych wymienionych zespołów i co sądzicie o tym gatunku, bazując się na tych informacjach?
jak dla mnie jest niesamowicie inspirujący, przechodzę obecnie fazę zachwytu nad polską zimną falą: Siekiera, Republika, Bruno Wątpliwy, Variete... cudowne brzmienia.
i zgadzam się z tym, że cold wave to umroczniony punk: bo rzeczywiście dźwięki jak najbardziej punkowe (choć lekkie; proszę też tutaj nie wracać do tematu różnicy między punk rockiem a punkiem xD ), a teksty - niekoniecznie, jest w nich coś poruszającego, niesamowitego... przynajmniej, jeśli idzie o polskie kapele - zagranicznych jeszcze nie 'obczaiłam'.
znalazłam też gdzieś podsumowanie, że cold wave to "guitar-driven industrial music". ten industrial... co o tym sądzicie?jeśli ktoś z Was zna The Cure, Joy Division, Killing Joke itd., to będę wdzięczna za opinie.

osobiście spotkałam się do tej pory z kilkoma, pojedynczymi kawałkami Siouxsie & the Banshees oraz Bauhaus. sądziłam, że to nowa fala, ale rzeczywiście, nie są tacy weseli, żeby w pełni stwierdzić, że to new wave.
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi (błagam ludzie, ruszcie tyłki;)